Περιηγηθείτε στο Virtual Tour 360 του Portareto

Menu

Βρείτε μας

Κεντρικά Γραφεία

Ασφάλεια, τόνοι μελανιού έχουν χυθεί και άπειρα πλήκτρα έχουν πατηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Τι είναι τελικά η ασφάλεια και πως μπορεί να επιτευχθεί; Με την εγκατάσταση πορτών ασφαλείας και συστημάτων συναγερμών; Με την τέλεση κάποιων ενεργειών από την πλευρά του ιδιοκτήτη; Ή μήπως τελικά είναι ένας συνδυασμός και των δύο;

Την απάντηση έρχεται να μας δώσει ένας μετρ της ασφάλειας ή καλύτερα της …ανασφάλειας καθώς πρόκειται για τον Walter T. Shaw, τον πιο διάσημο διαρρήκτη που έχει περάσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχοντας διαπράξει χιλιάδες κλοπές τις δεκαετίες του 70’ και του 80’. Σήμερα, βετεράνος πλέον του επαγγέλματος έχει κάνει στροφή 180° και έχει γράψει βιβλίο με συμβουλές προστασίας έτσι ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να προστατέψουν την περιουσία τους, ή (αν σκεφτούμε πιο εναλλακτικά) να σαμποτάρει το έργο των συναδέλφων του για να διατηρήσει όσο περισσότερο γίνεται τον τίτλο του “διαβόητου”.

Οι συμβουλές που δίνει:

Ο συναγερμός δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, χρησιμοποίησε τον.

Η πλειοψηφία των στόχων που “επισκεπτόταν” δεν είχαν ενεργοποιημένο το σύστημα συναγερμού όταν έφευγαν αλλά ακόμα και όταν ήταν εντός. Αυτό είναι μεγάλο λάθος καθώς η παρουσία των ενοίκων δεν αποτελεί στοιχείο που αποτρέπει τους διαρρήκτες. Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά το ποσοστό αυτό άγγιζε το 90% των περιπτώσεων.

Μη δίνεις βαρος μόνο στην κύρια είσοδο.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δίνουν βάρος μόνο στην κύρια είσοδο αφήνοντας τις εναλλακτικές εισόδους (όπως πίσω πόρτα, είσοδος γκαράζ) απροστάτευτες. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι δευτερεύσουσες είσοδοι ήταν ακόμα και ξεκλείδωτες. Είναι απαραίτητη η “παγίδευση” όλων των εισόδων στην οικία με το σύστημα συναγερμού. Επίσης είναι σημαντικό να τοποθετούμε σήμανση ύπαρξης συναγερμού σε όλα τα ευάλωτα σημεία.

Μην δίνεις αναφορά για τις κινήσεις σου.

Ένα μεγάλο λάθος είναι να δίνεις πληροφορίες για τις κινήσεις σου σε άτομα της γειτονιάς όπου γνωρίζεις απλά σε κοινωνικό επίπεδο. Οι διαρρήκτες έχουν μεγάλο δίκτυο πληροφοριών και όσο πιο επαγγελματίας ο διαρρήκτης τόσο πιο εκτενές και στοχευμένο είναι αυτό το δίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει ο Shaw είναι πως οι καλύτεροι πληροφοριοδότες του (πιθανώς άθελα τους) ήταν οι κομμώτριες, οι ταμίες της τράπεζας και οι καθαριστές χαλιών όπου συνεργάζονταν με τα νοικοκυριά – στόχους. Έτσι λοιπόν οι πληροφορίες που αντλούσε μετέτρεπαν τη διάρρηξη των σπιτιών τους σε εύκολη υπόθεση.

Διαρρήξεις ημέρα – διαρρήξεις νύχτα, σημειώσατε Χ.

Πολλοί έχουμε την εντύπωση ότι το σκοτεινό πέπλο που καλύπτει τον ουρανό το βράδυ είναι η τέλεια κάλυψη για τον διαρρήκτη. Και δεν έχουμε άδικο. Η ταχύτητα όμως στις κινήσεις των διαρρήκτών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες και οι γείνονες λείπουν στην εργασία τους (ή σε λοιπές υποχρεώσεις) αποτελεί ισχυρό κίνητρο για διαρήξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τις πρωινές ώρες με τακτικό κλείδωμα όλων των εισόδων ακόμα και όταν πρόκειται να λείψουμε για 5 λεπτά από το σπίτι. (σ.σ) Μεγάλο λάθος αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες πετάγονται σε κοντινές δουλειές (ψώνια από το περίπτερο) απλά κλείνοντας την πόρτα τους. Αυτό αποτελεί μεγάλο σφάλμα καθώς μια πόρτα (ακόμα και θωρακισμένη) παραβιάζεται ταχύτατα με μια ταυτότητα εάν δεν είναι κλειδωμένη.

Στην κουζίνα, δεν θα σας πάρουν… μυρωδιά.

Οι διαρρήκτες προσπαθούν να είναι όσο το δυνατό γρηγορότεροι στο “χτένισμα” του σπιτιού – στόχου. Αυτό σημαίνει πως για να μην χάσουν χρόνο θα κατευθυνθούν σε χώρους όπου παραδοσιακά φυλάσσονται τα τιμαλφή. Η πρώτη επιλογή των διαρρηκτών είναι η κρεββατοκάμαρα όπου συνήθως βρίσκονται κοσμήματα, μετρητά, ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με τον Shaw η καλύτερη κρυψώνα για τα τιμαλφή είναι η κουζίνα καθώς είναι το μέρος όπου ο διαρρήκτης δεν θα ψάξει ή θα ψάξει τελευταίο σε περίπτωση φυσικά που έχει άπλετο χρόνο στη διάθεση του. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος: “Ποτέ δεν μπήκε σε κουζίνα”.

Τα σκουπίδια μας είναι η ταυτότητα μας.

Μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για τους επίδοξους διαρρήκτες είναι τα απορρήματα ενός νοικοκυριού. Η πεταμένη συσκευασία μιας καινούριας τηλεόρασης, ενός κινητού ή μιας καινούριας οικιακής συσκευής προϊδεάζει τον “ενδιαφερόμενο” για τα ενδεχομένα λάφυρα θα συναντήσει στην οικία σας.

Φοβού τις κάμερες.

Η εντύπωση που έχουμε για τους διαρρήκτες σχετικά με την αμφίεση και την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι επηρεασμένη από το Hollywood και σαφέστατα λανθασμένη. Οι διαρρήκτες φοβούνται τις κάμερες και οι γνώσεις τους στην αποσύνδεση αυτών είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές. Οι τελευταίας τεχνολογίας κάμερες προσφέρουν την δυνατότητα αποθήκευσης της εικόνας σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσω internet. Οπότε ακόμη και αν καταφέρουν και την αποσυνδέσουν η εικόνα του προσώπου τους θα έχει αποθηκευτεί. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι οι διαρρήκτες πριν την εισβολή στο σπίτι παρακολουθούν εξωτερικά ως περαστικοί, οπότε η ύπαρξη κάμερας και εξωτερικά του σπιτιού ίσως δώσει στην αστυνομία χρήσιμες πληροφορίες για τον δράστη.

Μικρά, αλλά μόνο στο μάτι.

Οι σκύλοι είναι ίσως η καλύτερη προστασία για την οικία σας μετά τα προϊόντα οικιακής ασφάλειας. Το γάβγισμα τους είναι δυνατό να αποθαρρύνει τους διαρρήκτες. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες τα μικρόσωμα σκυλάκια θεωρούνται καλύτεροι φύλακες γιατί γαβγίζουν περισσότερο και σε ένταση και σε διάρκεια. Επίσης είναι αποτρεπτικά για τον επίδοξο δράστη καθώς γαβγίζουν ακόμα και τη διάρκεια της ημέρας σε ενδεχόμενη παρακολούθηση του σπιτιού περιμετρικά.

Ο Walter T. Shaw ύστερα από 11 χρόνια στη φυλακή (όχι επειδή πιάστηκε επ’ αυτοφόρω, αλλά μετά από υπόδειξη πρώην συνεργάτη του) έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή του βιβλίου “License to steal”.

Πηγές:
http://whoiswaltershaw.com
http://www.safewise.com/blog/what-we-can-learn-from-a-jewel-thief/
http://buildipedia.com/at-home/design-remodeling/want-the-best-advice-on-home-security

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *